Olomoucká diecéze Církve československé husitské

Olomoucká diecéze Církve československé husitské

Olomoucká diecéze Církve československé husitské

K výsledkům sčítání lidu

Ve čtvrtek 13. ledna 2022 byly zveřejněny výsledky Sčítání lidu, které se uskutečnilo na jaře minulého roku. Byla tam i otázka na víru lidí, která se zodpovídala nepovinně. Z celkového počtu 10 524 167 obyvatel odpovědělo 1 374 285, že jsou věřící a zároveň se přihlásilo k některé z církví. K Církvi československé husitské se přihlásilo 23 610 věřících. Je tak na třetím místě. Oproti stavu z roku 2011 (39 229) tedy opět došlo k poklesu.

Rád bych poděkoval i těm, kteří se v tomto sčítání přiznali k Církvi československé husitské a dali najevo, že je jejich duchovním domovem. Především ale děkuji všem, kteří se modlí, navštěvují bohoslužby a dle svého nejlepšího vědomí a svědomí se snaží žít svůj (duchovní) život dle Božích přikázání. Ze své zkušenosti jsem si ověřil pravdivost rčení, že „kdo se nemodlí pravidelně, nemodlí se ani nepravidelně“. Děkuji těm, kdo nejsou lhostejní a nemyslí jen v termínech úspěchu, zisku, prospěchu apod., jak nám vštěpuje doba. Děkuji těm, kdo nemyslí jen na to, jak si zařídit své domy, zahrady a myslí také na to, aby pěkně a důstojně vypadal i „jejich“ kostel, fara a zahrada. Děkuji těm, kdo jsou ochotni obětovat něco ze svého času i peněz a přijdou např. uklidit kostel, zamést listí, sníh, poptají se, jestli mohou něčím přispět a pomoci. Těm, kdo vyhlásí sbírku pro potřebné, navštíví nemocné, osamělé, zorganizují dětský tábor či setkání mládeže. Děkuji za činy smíření, slova pokoje, ohleduplnost a vzájemnost.

Pokud někdo vnímá církev jen jako instituci, jde o mylný dojem. To doufám vyplývá z předcházejících řádků. Víru nikdy nevměstnáme do čísel. Její hloubka je nespočitatelná, setkáváme se s tajemstvím, které nás proniká, přesahuje, nemůžeme a neumíme to organizačně navodit. Můžeme se však společně modlit, žít podle křesťanských zásad, vyjít vstříc. Být s Bohem a být spolu.

Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem dobré vůle!

Tomáš Chytil, olomoucký biskup CČSH